Dieta dr Budwig

Cokolwiek by nie powiedzieć o tej diecie, jest ona bezpieczna, gdyż jest generalnie zbilansowana. Nie ogranicza się w niej żadnych substancji odżywczych z wyjątkiem kwasów tłuszczowych omega 6, które zasadniczo są w większości w nadmiarze.

Dieta dr Budwig - zasady

Twórcą tej diety prozdrowotnej jest dr Johanna Budwig - biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie min. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:

  • Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony. Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa,
  • Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności)

Pasta dr Budwig - przepis

Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. Pasty.

Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek w proporcjach: 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg sera.

2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.

Dieta dr Budwig - produkty

Produkty zalecane w diecie:

  • Ryby morskie ( makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie,
  • Owoce świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać,
  • Warzywa ze szczególnym uwzględnieniem takich warzyw jak brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać,
  • Soki owocowe przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin,
  • Mleczne produkty ukwaszone (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko acidofilne),
  • Zboża w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nie oczyszczonych,
  • Drożdże spożywcze (należy je przed spożyciem zagotować),
  • Woda. Wskazane jest pić 2 litry wody dziennie (oczyszczonej mechanicznie filtrami, albo butelkowanej źródlanej, ale nie mineralnej) Płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.

Produkty dozwolone w diecie:

  • Mięso i drób, ale tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,
  • Miód.

Produkty zabronione w diecie:

  • Cukier, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek,
  • Syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),
  • Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.