Strona główna Strefa pacjenta Artykuły Rejestracja wizyt E-booki Science zone

 

 

 

 

Metody:

Diagnostyka elektro-rezonansowa
Akupunktura
Homeopatia
Pierwiastki śladowe
Odżywianie
Badanie kropli krwi w ciemnym polu

 

Choroby:

Borelioza
Pasożyty
Utajona kwasica mezenchymalna
Cukrzyca
Stres oksydacyjny
Stwardnienie rozsiane
Reumatoidalne zapalenie stawów
Zapalenie tarczycy Hashimoto
Choroba Leśniowskiego-Crohna
Toczeń układowy
Dna moczanowa
Utajona niedoczynność tarczycy
Nowotwór (Rak)

 

 

ODŻYWIANIE

 

Wszystkie choroby biorą się ze złego odżywiania - Herodot. ok.500 pne

 

Nie ma jednej optymalnej diety dla wszystkich ludzi, gdyż wszyscy różnimy się wiekiem, typem metabolicznym, sposobem życia...

 

Właściwe odżywianie można rozpatrywać z trzech punków widzenia:

A. optymalna proporcja mieszanki paliwowej (białka / tłuszcze / węglowodany = BTW)

B. optymalna proporcja i ilość niezbędnych witamin i pierwiastków śladowych

C. równowaga pokarmów wg zasad Teorii 5 Elementów i zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej

 

Jest wiele stron internetowych, które mówią o właściwym odżywianiu. Wiele z nich podejmuje istotne fragmenty układanki.

Chciałbym przedstawić swój punkt widzenia.

 

A. Optymalna proporcja mieszanki paliwowej.

Instytut Żywności i Żywienia będący oficjalną instytucją zalecającą właściwe odżywianie składnia się do odżywiania opartego na węglowodanach i białku i zaleca ograniczenie tłuszczów. Czy rzeczywiście jest to dobre?

Osobiście jestem zwolennikiem odżywiania wysoko- lub średniowysoko-tłuszczowego z istotnym ograniczeniem niepotrzebnych weglowodanów.

Powód? Organizm i tak przetwarza nadmiar zjedzonych węglowodanów (cukrów) na tłuszcz (trójglicerydy), a komórki zużywają jako paliwo trójglicerydy.

Mistrzem w tym zakresie jest mięsień sercowy, który praktycznie w 99% zużywa tłuszcz jako paliwo. Powód? W mięśniu sercowym nie ma miejsca w cytoplazmie na enzymy glikolizy. Energia produkowana w mitochondriach z tłuszczu musi być jak najszybciej przetransportowana do włókien kurczliwych, każde opóźnienie na tej drodze to pogorszenie wydolności serca. Enzymy glikolizy pojawiają się w cytoplazmie mięśnia sercowego, owszem, w kardiomiopatiach, gdzie serce przerasta, stając się równocześnie niewydolne.

 

Jakie informacje z podręcznika Biochemia Harpera wspierają tę tezę:

 

Co się dzieje z fruktozą (czyli cukrem zawartym w owocach, tudzież w cukrze z cukierniczki)?

 

Harper 2001, str. 264:

„Fruktoza ulega znacznie szybciej glikolizie w wątrobie niż glukoza. Jest to spowodowane tym, że omija ona etap w metabolizmie glukozy katalizowany przez fosfofruktokinazę, w którym to etapie następuje metaboliczna kontrola szybkości katabolizowania glukozy. Pozwala to na „zalanie” przez fruktozę szlaków metabolicznych w wątrobie i ich takie pobudzenie, które prowadzi do wzmożonej syntezy kwasów tłuszczowych, estryfikacji kwasów tłuszczowych i wzmożonego wydzielania VLDL. To z kolei może podwyższać stężenie triacylogliceroli w surowicy i podwyższać stężenie cholesterolu LDL. Nadmiar glukozy dostający się do krwiobiegu pobudza wydzielanie insuliny, co jeszcze bardziej wzmaga te efekty.”

 

Harper 2001, str.268:

„Przeładowanie wątroby fruktozą może wzmagać hipertriacyloglicerolemię, hipecholesterolemię i hiperurykemię.”

 

Harper 2001, str. 268:

„Fruktoza i sorbitol w soczewce oka są związane z występowaniem zaćmy cukrzycowej.”

 

 

 Synteza kwasów tłuszczowych i steroidów (cholesterolu)

 

Harper 2001, str. 271:

„U większości ssaków glukoza jest pierwotnym substratem dla lipogenezy (czyli syntezy tłuszczu).”

 

Harper 2001, str. 258:

„Szlak pentozofosforanowy (utleniania glukozy) stanowi alternatywną drogę metabolizmu glukozy. Nie generuje on ATP (energii), ale spełnia głównie dwie funkcje: 1) generacja NADPH2 dla redukcyjnych syntez takich jak biosynteza kwasów tłuszczowych i steroidów oraz 2) dostarczanie reszt rybozy dla biosyntezy nukleotydów i kwasów nukleinowych.”

 

Harper 2001, str. 273:

„Głównym źródłem NADPH2 dla lipogenezy jest szlak pentozofosforanowy.”

 

Harper 2001, str. 273-4:

Jest znamienne, że tkanki wyspecjalizowane w aktywnej lipogenezie, tj. wątroba, tkanka tłuszczowa i gruczoł sutkowy w okresie laktacji, wykazują również obecność aktywnego szlaku pentozofosforanowego. Co więcej, obydwa te szlaki zachodzą w cytozolu komórki, tak że nie istnieją błony ani inne przeszkody dla przenoszenia NADPH2/NADP od jednego szlaku do drugiego.”

 

Harper 2001, str. 271:

„Kompleks syntazy kwasu tłuszczowego jest polipeptydem zawierającym siedem aktywności enzymatycznych. ... Połączenie wszystkich enzymów określonego szlaku metabolicznego w jedną funkcjonalną jednostkę wieloenzymową sprawia, że szlak taki jest bardzo wydajny i wolny od interferencji ze strony współzawodniczących o substrat procesów, przez co osiąga się kompartmentację w komórce, bez konieczności wytwarzania barier przepuszczalności.” (tzn. kwasy tłuszczowe syntetyzowane w komórce w niedużym stopniu mieszają się z kwasami tłuszczowymi powstającymi w trakcie rozkładu tkanki tłuszczowej)

 

Harper 2001, str. 277:

Szybkość lipogenezy jest wyższa u dobrze odżywionego zwierzęcia, którego dieta zawiera dużo węglowodanów. Zmniejsza się w warunkach ograniczonego dostarczania pokarmu, diety bogatotłuszczowej lub gdy istnieje niedobór insuliny, np. w cukrzycy.”

 

 

Coś na temat syntezy długołańcuchowych kwasów tłuszczowych (C22 i C24) występujących w dużych ilościach w osłonkach mielinowych układu nerwowego.

 

Harper 2001, str. 276:

„Elongacja stearylo-CoA (podstawowego kwasu tłuszczowego) w mózgu ulega przyspieszeniu w okresie mielinizacji, aby dostarczyć kwasów tłuszczowych C22 i C24, które występują w sfingolipidach.”

 

Harper 2001, str. 276:

„Głodzenie w znacznej mierze znosi elongację (wydłużanie) łańcucha (kwasu tłuszczowego).”

 

Biofizyka 2001, F.Jaroszyk, str. 358:

„Osłonka mielinowa zmniejsza nakład energetyczny związany z przewodzeniem impulsów. Mniejsza ilość jonów sodowych, które wnikają do wnętrza aksonu oraz wychodzących jonów potasowych, to mniejszy nakład energii na pracę pompy sodowo-potasowej przywracającej poprzednie stężenia jonów po obu stronach błony.” (Tzn. Im dłuższe są kwasy tłuszczowe w osłonkach mielinowych oraz im więcej jest tych osłonek (średnio kilkanaście), tym szybciej i z mniejszym nakładem energii przenoszone są impulsy w układzie nerwowym. Szeregowo ułożone błony wokół aksonu zachowują się jak szeregowo połączone kondensatory, które sprawiają, że znacznie mniej ładunków elektrycznych musi przejść przez błonę, by wytworzyć potencjał czynnościowy).

Wnioski: Wszelkie diety "1000 kalorii" odchudzają przede wszystkim osłonki mielinowe mózgu, co owocuje coraz gorszą jego pracą (nerwice, choroby psychiczne, neurastenia, oraz "zwyczajna ludzka głupota").

 

 A teraz coś na temat cholesterolu

 

Harper 2001, str. 326:

"Istnieje pozytywna korelacja między częstością występowania miażdżycy naczyń wieńcowych a stężeniem cholesterolu LDL." (I nic poza tym!)Pozytywna korelacja oznacza tylko i wyłącznie nieco częstsze współwystępowanie dwóch zjawisk, niż by to wynikało z przypadku. Nic nie mówi o związku przyczynowo-skutkowym między zjawiskami. W tym wypadku korelacja związana jest ze wspólną przyczyną obu zjawisk - nadmiarem węglowodanów, szczególnie w połączeniu ich z tłuszczem. Stąd korelacja między miażdżycą a wysokim cholesterolem LDL.

W całym Harperze na próżno by się doszukiwać teorii przenikania cholesterolu LDL z krwi do blaszek miażdżycowych, natomiast synteza cholesterolu odbywa się znowu z NADPH2 powstającego w cyklu pentozowym spalania glukozy. Cholesterol w blaszkach miażdżycowych powstaje na miejscu z węglowodanów i ma naprawdę niewiele wspólnego z cholesterolem krążącym we krwi.)

 

 


 

B. Właściwa ilość i proporcja pierwiastków śladowych i witamin.

Nie bez powodu na pierwszym miejscu wymieniłem pierwiastki śladowe.

To one są zdecydowanie częściej niedoborowe, niż witaminy.

Najczęściej niedoborowe pierwiastki śladowe w populacji polskiej to: MANGAN, CYNK, SELEN, ŻELAZO

Warto jednak wspomnieć, że potrzebne są również: JOD, BOR, WANAD, CHROM, MOLIBDEN, MIEDŹ.

 

Według moich statystyk elektrorezonansowych, najczęściej niedoborowym, a wg funkcji w organizmie najważniejszym jest :

Mangan2+ - Od niego zależy produkcja energii w komórkach oraz usuwanie silnie toksycznego rodnika O21- powstającego w trakcie produkcji energii. (trzeci po Zn i Fe pierwiastek śladowy, jeśli chodzi o dobowe zapotrzebowanie)

Cynk obsługuje ponad 300 enzymów i jest go najwięcej w organizmie, z tego powodu umieszczam go na drugim miejscu na swoje liście rankingowej.

Selen - średnie spożycie w populacji polskiej jest na poziomie 70% dobowego zapotrzebowania. Obsługuje on peroksydazę glutationową, kóra redukuje glutation przywracając go postaci aktywnej. A glutation to węzłowa cząsteczka dla równowagi oksydo-redukcyjnej komórki.

Żelazo - najważniejszą funkcją żelaza nie jest w moim przekonaniu transport tlenu w hemoglobinie ale  obsługa katalazy - najszybszego enzymu w ludzkim organizmie, który usuwa wodę utlenioną.

Codziennie powstaje w ludzkim organizmie ok. 0.5-2 kilograma wody utlenionej (25-100 litrów w przeliczeniu na 2% wodę utlenioną z apteki).

Bez katalazy woda utleniona rozpuściłaby nas w ciągu kilku dni do mokrej plamy na podłodze....

Bor - nie jest jeszcze powszechnie uznawanym pierwiastkiem śladowym, jednak najnowsze badania wskazują, że komórki zużywają sporo energii, by wpompować bor spożywany naturalnie w pokarmach z krwi do komórek. Przy obniżeniu produkcji energii (z różnych powodów) można się spodziewać obniżonych poziomów boru w komórkach.

Jod - w dobie jodowania soli kuchennej, problem jodu wydaje się być marginalny, aczkolwiek może dotyczyć ludzi nadmiernie ograniczających spożycie soli.

 

Więcej ciekawych informacji w moich artykułach oraz w książce "Kuchnia i Medycyna"  prof. Juliana Aleksandrowicza.

 


 

C. Teoria 5 elementów w Tradycyjnej Medycyny Chińskiej.

 

Tradycyjna Medycyna Chińska liczy sobie  bez mała 6000 lat. W tym czasie wielu wybitnych lekarzy uważnie obserwowało świat i swoich pacjentów. Dochodzili oni do różnych wniosków, które opisywali takim językiem jaki mieli do dyspozycji. Języtk ten nie przystaje do standardów dzisiejszej nauki, co jednak nie oznacza, że wyciągnięte wnioski są błędne.

Na temat odżywiania wg 5 elementów można znaleźć z pewnością wiele stron w internecie oraz wiele książek na ten temat. Serdecznie zachęcam do studiowania tych zagadnień, gdyż są one bardzo cennym uzupełnieniem wiedzy dotyczącej prawidłowego odżywiania.

W tym miejscu napiszę parę zdań bardzo skrótowo:

Prawidłowa dieta musi odzwierciedlać równowagę 5 elementów: drzewa, ognia, wody, metalu i ziemi. Z tymi elementami skojarzonych jest 5 smaków:

ostry - metal

słony - woda

kwaśny - drzewo

gorzki - ogień

słodki - ziemia

Tych 5 elementów / smaków musi istnieć w organizmie w odpowiedniej równowadze, by zachodziła w nim harmonia wszystkich procesów.

Mówiąc najprościej - należy szukać codziennie w swojej diecie produktów odpowiednio pobudzających każdy z ww. elementów i nie ograniczać nadmiernie żadnego z nich.

W dzisiejszym  świecie mamy przeładowanie smakiem słodkim lub zbyt drastyczne ograniczenie słodkiego, straszy się solą (słony), wielu boi się przypraw ostrych, rzadko spożywa się potrawy gorzkie. Urozmaicając dietę i stosując różnorodne przyprawy zabezpieczamy się przed nierównowagą w tym zakresie.

 

Jest wielkim wyzwaniem dla współczesnej nauki przetłumaczyć język Tradycyjnej Medycyny Chińskiej na język fizyki kwantowej, i patobiochemii...Zadanie wbrew pozorom nie jest aż tak trudne. Kiedyś do tego usiądę...:)

 

 

 

 

 

 

Umawianie wizyt:     

tel. 61 843 60 00 - w godzinach pracy gabinetu (zmiennych)

lub bezpośrednio na telefon komórkowy:  606 412 500